Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Zaměření turistiky ZdP

VÍTEJTE NA STRÁNKÁCH SEKCE ZdP TURISTŮ

Turistika zdravotně postižených (ZdP) vnikla jako sportovní vyžití těch zdravotně postižených, kteří nemají dispozice ke sportování. Pohybem na zdravém vzduchu máme za cíl upevňovat zdraví, posilovat oslabený organismus a prodlužovat tak jejich dobrý fyzický i psychický a zdravotní stav. Dnes je turistika ZdP celostátně vedena samostatnou Sekci turistiky ZdP v Klubu českých turistů ( dále KČT). Naší činnosti nabízíme vycházky do přírody, za poznáním historie a krás naší vlasti.

Akce vedou vyškolení vedoucí a cvičitelé turistiky ZdP, z vlastních řad. Připravují program s ohledem na možnosti a schopnosti zdravotně postižených nebo zdravotně oslabených zájemců o turistiku ZdP. Naše turistické akce se snažíme připravovat v zajímavých oblastech naší republiky a dnes i s možnostmi, které nám přinesla Schengenská smlouva, také v poměrně blízkém okolí mimo naší republiku.

Našim členům lékař na základě znalosti celkového zdravotního stavu doporučí denní kilometráž a provede takzvané Zdravotně – sportovní zatřídění, ( dále již Z-SZ ). To v podstatě odpovídá denní zátěži 3, 6, 10, 15 a 20 km. Další podmínkou naší činnosti je při vícedenních akcích zajistit ubytování na lůžku pod střechou, což vyžaduje zdravotní stav většiny naší členské základny.

Program každého oddílu turistiky je založený na oddílových vycházkách, ale pořádáme každoročně i Celostátní sraz turistů ZdP, který bývá čtyřdenní, a Oblastní srazy turistů ZdP (krajské) v Moravskoslezském, Brněnském a Olomouckém kraji, které bývají třídenní.
Naši snahou je pořádat tyto hlavní turistické akce vždy v jiné, doposud turistikou ZdP nenavštívené oblasti. Turistika nám přináší radost z pohybu, pohodu ze setkávaní s přáteli i s novými milovníky turistiky, což všichni potřebujeme pro svůj aktivní život. Prozatím je tato činnost prováděna převážně na Moravě. Ti turisté ZdP, kteří jíž získali zkušenosti jak se svým postižením provozovat aktivní turistiku, mají možnost zúčastňovat se i hlavních akcí Klubu českých turistů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář